diumenge, 11 de març de 2018

"Histoire des croyances et des idées religieuses", de Mircea Eliade. Comentari d'Àngel Carbonell

Cosmogonia I, d'Antoni Grau Grau          La segona vegada que llegeixo aquesta història rigorosa de la imaginació humana, un estudi humanístic i racional de la necessitat que tenim de mites, d'històries, de faules que ens expliquin, que ens ho expliquin tot i que ens tranquil·litzin amb una il·lusió de certesa.

          En aquest llibre l'avorrida ciència social es postra als peus de la màgia i la poesia, de la bellesa inspirada, convertint-se en una de les poques obres historiogràfiques que aconsegueixen revestir-se, en certa manera, amb la fascinació dels mites.

          Fa molts anys, essent adolescent, el vaig llegir per primer cop; sé que aquest cop també em quedaré amb les ganes que el text em faci conèixer l'experiència religiosa fins el segle XX, però Eliade no va poder completar el projecte.

          En el seu dia, llegint un estudi introductori de Margalida Pons a la poesia d'Andreu Vidal, em va sorprendre saber que ell també havia llegit aquesta història; però bé, no m'estranya tant, em sembla que és una lectura per poetes, per creadors, per gent amb imaginació.


Cosmogonia II, d'Antoni Grau Grau


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada